pátek 6. června 2008

borderline syndrom


Borderline syndrom je charakteristický extrémním výkyvem nálady a pocitů (ne náladovitost!)... Člověk v jednu chvíli létá v sedmém nebi a pak spadne až na úplné dno. Prakticky nic mezi tím neexistuje. "Nemoc" se projevuje v různých intervalech. Někdy je to sotva jednou do měsíce a pak třeba i několikrát týdně. Dotyční většinou není schopen regulovat, nebo nějakým způsobem ovlivnit tuto "nemoc"... Často o ní totiž ani neví... Způsob, kterým depresivní situace řeší, není dvakrát tím správným... Sebepoškozování, předávkování, drogy a nekontrolované chování. Jediným způsobem, jak se s BL vypořádat správnou cestou je návštěva psychologa... není se za co stydět, ani se bát, že doktor to nepochopí... Protože s tímto důvodem přichází na sezení téměř polovina pacientů... Pokuste se pomoci lidem, o kterých víte, že tímto syndromem trpí nebo máte podezdření... Většinou se totiž nedá poznat, že s dotyčným není něco v pořádku... Lidé seto postupem času naučí zamaskovat úsměvem... Jediné, co neskryjí jsou ty jizvy, které nejsou psychické... Tady platí "Tělo jako důkaz." Promluvte si s nimi o tom, co je trápí a nechte je ať mluví o svých problémech... Pokud se vám to ale z nich podaří dostat, protože spousta z nich o tom nechtějí mluvit a nechtějí zatěžovat okolí. Utápí se sami ve svých depresích a zžíravých myšlenkách. Myslí si, že oni nejsou místa na tomhle světě hodni, že nejsou perfektní, že je nikdo nemá rád, že jsou přebyteční, na nic, nechtění... připadají si sami a nemají chuť se z té ponuré nálady sami dostat... Pak to přijde najednou, jako blesk s čistého nebe a jsou zase ta veselá kopa, celý usměvavý a zářivý... Bohužel i stejným způsobem se mohou dostat zpět na dno...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

nesnáším to tady nesnáším_!!!!
musim kvůli tyhle zkruvince jct na 4 měsice někam do prčic proč nas do haje nenechate na pokoji?!! a nenechate nas chcipnout:?!

Amelie řekl(a)...

Nevím, co na to napsat...Ale jsem ráda, že jsem se něco nového dozvěděla.

Anonymní řekl(a)...

nedovolil bych si souhlasit s tou cetnosti zmen stavu,mi se dokazi menit behem par minut a to nekolikrat denne ne tydne

Anonymní řekl(a)...

Znám už pět let osobu trpící touto poruchou a chci varovat lidí, kteří někoho takovýho znají a chtějí mu pomoct: Ano,je. to nemoc a nic zato nemůžou. ..ale jsou taky vysoce nebezpečný a dokážou vás vycucnout jako nic, zničit vám život, rodinu nebo manželství a ani nebudou mít přitom výčitky!